Bæredygtig Menneskelig Ledelse i Børn og Unge Sektoren

I en verden, hvor bæredygtighed ofte forbindes med miljømæssige tiltag, er det vigtigt også at fokusere på den menneskelige dimension af bæredygtighed: Hvordan skaber vi ledelsesstrukturer, der ikke blot understøtter de øjeblikkelige behov, men som også sikrer en langsigtet udvikling af både medarbejdere og de børn og unge, vi arbejder med?

Menneskelige og strukturelle paradokser

Ledere i børn- og unge-sektoren står over for komplekse krav. Medarbejderne skal føle sig støttet og anerkendt, hvilket påvirker den trygge og stimulerende ramme, som ledere har ansvar for at skabe for børn og unge. Dette, kombineret med ledelsens mange opgaver, kræver både strategisk overblik og menneskelig forståelse.

Ledere i denne sektor oplever pres fra flere sider. Eksterne forventninger, politiske mål og nye lovkrav presser sig på, mens der samtidig skal sikres et sundt arbejdsmiljø og trivsel blandt medarbejderne. Samtidig kræver arbejdet med børn og unge, at ledere både er strukturerede og fleksible.

Men der er også et menneskeligt paradoks i ledelse: På den ene side er der et behov for kontrol og styring – strukturer, som kan sikre, at alle arbejder mod de samme mål. På den anden side skal der være plads til autonomi og kreativitet, især i arbejdet med børn og unge. Balancen mellem styring og frihed kan være svær at navigere i.

En bæredygtig ledelsestilgang

Det er her, en bæredygtig menneskelig ledelse kommer ind i billedet. Hos LeaderHubs arbejder vi med The Human Element®, en metode der hjælper ledere med at skabe psykologisk sikkerhed, samtidig med at vi understøtter samarbejde og trivsel i hele organisationen. Denne tilgang er særlig relevant i børn og unge sektoren, hvor relationer er fundamentale, og hvor de menneskelige dynamikker påvirker både medarbejderes og børns trivsel.

Forskning viser, at teams, der arbejder i miljøer med psykologisk sikkerhed, er mere innovative, har højere trivsel og er mere produktive (Edmondson, 1999, 2018). Psykologisk sikkerhed fremmer læring og samarbejde, hvilket er centralt i The Human Element®-metoden.

Filosofi som fundament for ledelse

Bæredygtig ledelse handler ikke kun om relationer, men også om en dybere forståelse af de filosofiske principper bag beslutningerne. For eksempel er det centralt at overveje, hvad retfærdighed betyder i en pædagogisk kontekst, og hvordan vi kan sikre, at de strukturer, vi bygger, afspejler vores værdier om lige muligheder for alle børn. Forskning viser, at en filosofisk tilgang kan hjælpe ledere med at reflektere over disse spørgsmål og sikre, at ledelsesbeslutninger er strategisk funderede og etisk balancerede (Laloux, 2024). Derudover kræver det som leder både praktisk og filosofisk refleksion for at navigere i komplekse problemstillinger (Grint, 2005). Filosofiske værktøjer kan desuden være nyttige til at håndtere etiske dilemmaer, hvor etik ses som en central komponent i ledelse (Ciulla, 2004).

Etisk ledelse og organisatorisk kultur

Etiske ledere påvirker medarbejdernes adfærd og skaber en sund organisatorisk kultur ved hjælp af værdibaseret ledelse (Brown og Trevino, 2006). En filosofisk tilgang giver ledere mulighed for at reflektere over deres egne værdier og de etiske udfordringer, de møder i arbejdet med børn og unge. Denne refleksion er afgørende for at skabe en ledelsesstil, der er bæredygtig på lang sigt.

En helhedsorienteret tilgang

Som ledelsesrådgiver ved LeaderHubs tror vi på, at en kombination af The Human Element® og en filosofisk tilgang giver kommunale ledere i børn og ungesektoren de redskaber, de har brug for til at navigere i deres komplekse hverdag. Ved at arbejde med både relationer, strukturer og værdier kan vi skabe en bæredygtig ledelse, der ikke blot tackler de aktuelle udfordringer, men også skaber fundamentet for en fremtid, hvor både børn, unge og medarbejdere trives.

Ledelse er en kontinuerlig, lærende proces, og ledere bør fremme både individuel og kollektiv læring som en del af bæredygtig ledelse (Senge, 1990). Filosofiske samtaler spiller her en afgørende rolle i at skabe et fælles ordforråd og en forståelse af mål, visioner og værdier (Grint, 2005).

Referencer

Brown, M. E., & Treviño, L. K. (2006). Ethical leadership: A review and future directions. The Leadership Quarterly, 17(6), 595-616.

Ciulla, J. B. (2004). Ethics, The Heart of Leadership.

Edmondson, A. (2018). The Fearless Organization.

Edmondson, A. (1999). Psychological Safety and Learning Behavior in Work Teams. Administrative Science Quarterly, 44(2), 350-383.

Grint, K. (2005). Problems, Problems, Problems: The Social Construction of 'Leadership.' Human Relations, 58(11), 1467-1494.

Senge, P. M. (1990). The Fifth Discipline: The Art and Practice of the Learning Organization.

Forrige
Forrige

Fremtidens ledere skal forstå sig på relationer

Næste
Næste

Diversitet, Inklusion og Menneskelige Relationer i Ledelse: Filosofi som Værktøj